Comorbilitats

Els nens amb TDAH solen tenir problemes en les relacions amb els companys, tendeixen a tenir pocs amics i les relacions són menys estretes. També es pot produir una disminució del rendiment acadèmic que sol desembocar en fracàs escolar.

Tot això, així com les discussions amb els pares per males notes i mal comportament, pot provocar símptomes depressius i conductes negatives en els nens amb TDAH. Alguns poden començar amb comportaments negativistes, desobediències cada vegada més grans, desafiament de l’autoritat i, a poc a poc, amb problemes de conducta majors i fins i tot abús d’alcohol i drogues.

Aquests conflictes poden aparèixer de forma conjunta quan s’ha passat molt de temps sense haver tractat el TDAH correctament. No obstant això, moltes vegades sorgeixen per altres raons i són confosos amb aquest trastorn.

Per això, a l’hora de realitzar un bon diagnòstic és fonamental distingir entre aquells trastorns que s’assemblen al TDAH, però que no ho són, i que sorgeixen com a conseqüència o independentment del mateix:

  • Trastorn oposicional / negativista desafiant
  • Trastorn de conducta
  • Trastorns de l’humor
  • Trastorns del son
  • Trastorns de l’aprenentatge
  • Ansietat per la separació
  • altres trastorns

Trastorn oposicional / negativista desafiant

Consisteix en un agreujament del problema de comportament que ocorre en la infància i adolescència primerenca. El nen discuteix molt les ordres que se li donen, és hostil, desafiant i obstinat, i provoca contínuament als seus pares. Fa el contrari del que se li mana, discuteix les normes i intenta incomplir-les.

Aquestes actituds duren almenys 6 mesos de forma continuada, ocasionant disgustos i baralles amb adults i amb els seus amics i professors. A més, el nen es torna molt sensible als comentaris d’altres, sent molt ressentiment, menteix i culpa als altres pels errors propis.

El trastorn oposicional desafiant sol estar present en nens amb TDAH, passant els dos problemes simultàniament.

És més freqüent en nens que en nenes.

Fins al 40% dels nens amb trastorn oposicional desafiant desenvolupen la forma més severa de trastorns de comportament: el trastorn de la conducta.

 

Trastorn de conducta

Sol produir-se en l’adolescència; en tenir tants problemes a l’escola i amb els pares, els joves acaben per desafiar totes les regles, oposar-se a tot i comencen a faltar a classe, escapar-se de casa, etc.

Els adolescents amb trastorn de conducta trenquen repetidament les normes socials i se salten els drets dels altres, podent arribar fins a la delinqüència juvenil.

Realitzen almenys tres dels següents comportaments durant un any, com a mínim: agressió a persones o animals, destrucció de coses, enganys o robatoris, violacions serioses de les normes.

Aquest patró de conducta sol durar almenys un any. Els estudis indiquen que entre un 1,5% i un 3,4% dels joves poden patir aquest problema, sent entre 3 i 5 vegades més freqüent en nois que en noies.

 

Trastorns de l’humor

Els trastorns de l’humor, també coneguts com trastorns afectius, són un grup de malalties que poden aparèixer en nens, adolescents i adults.

Consisteixen en alteracions emocionals que provoquen un estat d’ànim trist, deprimit, irritable o eufòric.

També poden generar idees d’inutilitat, de culpa, de mort i de superioritat, així com alteracions físiques de l’energia, son, gana i activitat.

Les malalties conegudes com trastorns de l’humor són les següents:

Depressió: hi ha episodis curts (d’almenys dues setmanes) d’estat anímic molt deprimit.

Distimia: hi ha períodes llargs (d’un o dos anys) d’humor mitjanament trist.

Malaltia bipolar o maníac depressiva: a més d’episodis de depressió hi ha episodis de mania, forts canvis d’humor (eufòria, irritabilitat), disminució de la necessitat de dormir, comportament hiperactiu i símptomes paranoides.

Els nens amb TDAH tenen un risc 5 vegades superior al de la població normal de patir aquests trastorns. De fet, entre un 20 i un 30% dels nens amb TDAH pateixen un trastorn afectiu.

 

Trastorns del somni

Els nens amb TDAH solen tenir problemes per conciliar i mantenir el somni; els costa adormir-se, es desperten de nit o molt d’hora al matí.

Poden presentar també somniloquio (parlen adormits), terrors nocturns, malsons, moviments involuntaris i somnambulisme. Sembla, però, que la qualitat del seu somni és substancialment similar a la dels nens sense TDAH.

 

Trastorns de l’aprenentatge

A causa dels seus símptomes d’hiperactivitat, impulsivitat i dèficit d’atenció, més d’un 20% dels nens amb TDAH presenten problemes específics de l’aprenentatge.

Els trastorns d’aprenentatge més freqüents en aquests nens apareixen en la lectura, l’escriptura i el càlcul, també anomenats dislèxia, disgrafia i discalcúlia.

Concretament, els problemes més significatius apareixen en les capacitats lectores. Els nens tenen dificultat per descompondre les paraules en sons, a la lectura visual i en la comprensió lectora, així com en la velocitat a l’hora de leer.

 

Ansiedad per la separación

Este trastorn provoca un patiment excessiu en el nen quan es ho separa dels seus pares. L’ansietat per separació sol ser una causa freqüent de rebuig i fracàs escolar; el nen es resisteix constantment a anar a l’escola i quan ho fa pot presentar símptomes com mals de cap, d’estómac o vómitos.

Ese por d’estar lluny de casa fa que a l’escola estigui distret, sempre pensant en quan ho vindran a buscar.

 

Altres trastornos

Algunos trastorns menys freqüents en nens amb TDAH són la síndrome de la Tourette (emissió repetida de tics motors i verbals), el trastorn obsessiu-compulsiu, els desordres en la comunicació (alteracions en el desenvolupament del llenguatge expressiu i comprensiu) i trastorns de la coordinación.

A mès, el nen amb TDAH té quatre vegades més possibilitats de patir accidents i lesions greus que el nen sense aquest trastorn (fractures òssies, traumatismes crani-encefàlics, trencament de dents, etc.), per la seva impulsivitat ia la presència de trastorns de la coordinació motora.